Bygga badrum själv?

Vissa delar av ditt husbygge bör du överlåta åt proffsen, och badrum och andra våtutrymmen hör till dem. Om du inte är väldigt kunnig, vill säga. De allra flesta bör dock överlåta byggandet av badrum till sådana som verkligen kan sin sak. Det finns flera skäl till detta. Vad gäller våtutrymmen (där badrummet är det mest framstående) så finns det en hel mängd regler att följa. Gör man inte det, så kommer försäkringsbolag att säga ”nej”, och att inte ha en försäkring är väldigt riskabelt.

Men det viktigaste skälet till att låta kunnigt folk bygga ens badrum är att ifall något skulle gå fel så kan det få katastrofala följder för ens hus. Fuktskador är definitivt inte att leka med. Skulle man sedan ha byggt badrummet själv, så kommer det att vara svårt att bevisa att man byggt det enligt de regler som finns. Det innebär då att man kommer att få stå för renoveringskostnaderna på egen hand, och dessa kostnader kan bli mycket höga.

Skulle man anse sig vara kunnig och skicklig nog att bygga badrummet själv, så gäller det att vara extremt noggrann, inte bara vad gäller själva byggandet, utan dokumentation. Man måste kunna bevisa för försäkringsbolag att badrummet är konstruerat enligt de olika regler som gäller. Givetvis är förhoppningen att det inte ska bli några problem med badrummet, men man bör ta det säkra före det osäkra. Kan man visa att badrummet följer de regler som finns, så kommer det också påverka husets värde positivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *