Betong- eller tegelpannor till taket?

Att välja rätt tak till sitt hus är komplicerat, minst sagt. Det finns flera olika sorter att välja mellan, och priset mellan till exempel papptak och tegeltak skiljer sig åt väldigt mycket. Det ska dock sägas direkt: har man råd, så finns det knappast något som slår ett riktigt tegeltak. Till att börja med ser det otroligt fint ut, men inte bara det. Riktiga tegelpannor håller i princip hur länge som helst, och blir bara finare ju längre åren går. Visst, då och då kanske man måste byta en trasig tegelpanna, men det är inget större problem. Att tegelpannor sedan är den utan tvekan dyraste takformen kan dock sätta lite käppar i hjulet. Det kanske lönar sig i längden, men initialkostnaden är inte att leka med.

Ett alternativ till tegelpannor är då betongpannor. De är inte riktigt lika bra som tegelpannor, men kommer rätt så nära, och har fördelen att de inte är på långa vägar lika dyra. Utseendemässigt så kan moderna betongpannor också vara mycket lika tegelpannor. Betongpannor har dock vissa nackdelar jämfört med tegelpannor. Bland annat har de inte lika lång livslängd, utan håller i sådär 25-30 år. De måste också tvättas regelbundet, då det är lätt hänt att det börjar växa mossa på dem. En annan fördel med betongpannor är att de klarar sträng kyla lite bättre än tegel, beroende på att de inte drar till sig lika mycket vatten.

Tycker man att man har råd bör man definitivt välja tegelpannor. Men är man lite mer ekonomiskt sinnad, så är betongpannor ett mer än godkänt alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *